Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pączki z konfiturą różaną"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 146
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 190
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 146
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 190
Składniki
Z drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru, i 1/2 szklanki letniego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy resztę cukru. Ucieramy na białą, puszystą masę (najlepiej na parze, np. w misce postawionej na garnku z gorącą wodą).
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, zaczyn i cukier waniliowy. Wyrabiamy rękami, dodając tyle ciepłego mleka, by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste.
Gdy zacznie odchodzić od miski, wlewamy stopniowo rozpuszczone, ciepłe, (ale nie gorące!) masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk.
Pod koniec wyrabiania dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i spirytus. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, odrywamy z niego porcje wielkości kurzego jajka, spłaszczamy, nakładamy konfiturę i zlepiamy, formując pączki. Układamy na posypanej mąką deseczce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Smażymy na średnim ogniu, partiami, bez przykrycia, z obydwu stron. Dekorujemy według uznania: lukrem, cukrem pudrem, skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi itp.Źródło: Rewia