Pączki z jabłkiem

Pączki z jabłkiem
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: shira211
Pyszne!

Składniki

  • 200ml mleka
  • 500g maki + trochę do podsypania
  • 1 paczka drożdży suszonych (lub 25g świeżych)
  • 60g masła + 2 lyzki
  • 6 łyżek cukru + trochę do obtoczenia
  • 3 jajka
  • olejek z prawdziwej wanilii (lub środek z laski wanilii)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewać z masłem, wanilia i 4 łyżkami cukru aż masło się roztopi, przestudzić. Make wymieszać z szczypta soli i suchymi drożdżami . Jajka ubić lekko z 2 łyżkami cukru. Do maki wlać jajka i mleko z masłem. Ciasto wyrobić. Jeśli się za bardzo klei to podsypać maka. Odłożyć na 45-60 minut aż podrośnie. Jabłka opłukać, obrać i pokroić w kostkę (5mm). Na posypanym maka blacie rozwalkowac ciasto na grubość ok 0,5-1cm. Na cieście rozłożyć pokrojone jabłko i docisnąć rekami do ciasta. Zwinąć w rulon i pokroić na 2cm krążki. Olej rozgrzać na ok 175° i smażyć paczki z 2 stron na złoto. Odłożyć na papier żeby odciekły z oleju. Na koniec rozpuścić 2 lyzki masła. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować pączki i obtoczyć w cukrze.

Komentarze do przepisu (14)

irma 25 lutego 2011
Cieszę się, że znowu widzę ten przepis bo chciałam te pączusie zrobić na Tłusty Czwartek. Dzięki.)
Nukleon 25 lutego 2011
jeszcze takich nie jadłem.
shira211 25 lutego 2011
nukleon spróbuj są naprawdę pyszne:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200ml mleka
  • 500g maki + trochę do podsypania
  • 1 paczka drożdży suszonych (lub 25g świeżych)
  • 60g masła + 2 lyzki
  • 6 łyżek cukru + trochę do obtoczenia
  • 3 jajka
  • olejek z prawdziwej wanilii (lub środek z laski wanilii)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
Składniki