Pączki z dziurką-donuts

Pączki z dziurką-donuts
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwonasz
przepis z super bloga-mojewypieki,a że jest godny wypróbowania ,zamieszczam bo tłusty czwartek już nie długo :),poza tym fajnie poczuć się jak glina z amerykańskiego serialu wcinając takiego donutsa

Składniki

  • mąka, 5 szkl
  • drożdże suche, 2 op.po 7 g
  • Jaja, 2 duże
  • letnie mleko, 1,5 szkl
  • letnia woda, 1/4 szkl
  • cukier, 0,5 szkl
  • sól, pół łyżeczki
  • roztopione masło, 1/3 szkl
  • rum(lub inny alkohol-ja dałam spirytus bo rumu nie miałam), 2łyżki
  • tłuszcz do smażenia-olej

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodać drożdże połączyć z pozostałymi składnikami dokładnie wyrobić pod koniec dodać masło.Wyrabiać kilka minut najlepiej w robocie lub maszynie do chleba (wtedy najpierw wlewamy płynne składniki potem mąkę i na koniec drożdże)

  2. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Po czym zarobić jeszcze chwilę i wałkować na grubość ok 1 cm wykrawać krążki a w środku wykroić małe krążki (np.kieliszkiem ),odłożyć na oprószony mąką blat aż podwoją objętość

  3. Po wyrośnięciu smażyć pączki w dobrze rozgrzanym tłuszczu (175 stopni C) ,uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący wtedy z zewnątrz donutsy się spieką a w środku będą niedosmażone.Usmażone ułożyć na papierze do odsączenia a potem dekorować wedle uznania.U mnie najbardziej smakowały w czekoladzie z kolorową posypką :)

Komentarze do przepisu (4)

kibi87 04 lutego 2012
tez mam w zamiarze je zrobić :)
konia 04 lutego 2012
Super przepis ! A jak cudnie wygladaja te paczusie , daje 5 nawet z + :)) Pozdrawiam.
tygrysek 09 lutego 2012
Bardzo dobre :) Już wypróbowane
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 5 szkl
  • drożdże suche, 2 op.po 7 g
  • Jaja, 2 duże
  • letnie mleko, 1,5 szkl
  • letnia woda, 1/4 szkl
  • cukier, 0,5 szkl
  • sól, pół łyżeczki
  • roztopione masło, 1/3 szkl
  • rum(lub inny alkohol-ja dałam spirytus bo rumu nie miałam), 2łyżki
  • tłuszcz do smażenia-olej
Składniki