Pączki z dżemem

Pączki z dżemem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: shira211
Na tłusty czwartek w sam raz:))

Składniki

  • 1 kg maki
  • 10dkg drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 1 cale jajko
  • 1/2 litra mleka ciepłego
  • 2 lyzki masła (roztopić)
  • kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
  • sol do smaku
  • dżem , cukier puder do posypania lub lukier

Przygotowanie

  1. Make przesiać do miski. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ok 20dkg maki i wszystko zalać 1 szklanka lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać łyżka i odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Jajka ubić na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodać jajka, resztę maki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od reki. Pod koniec można dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, brać niewielka ilość na dłoń i formować krążki, odkładać na wysypana maka stolnice , przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ziemniaka- jeśli wypłynie olej jest wystarczająco gorący. Smażyć paczki z 2 stron na odpowiedni kolor. Dżem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie grubej igły. Nadziewać przestudzone paczki a później obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

tolerancja 25 lutego 2011
same pyszności uwielbiam takie kalorie .....do ulubionych
Jagoda50 25 lutego 2011
Bardzo apetyczne te pączki.
Konto usunięte 25 lutego 2011
Uwielbiam paczki!Jak przyjezdzam do Polski to zjadam ich niebotyczne ilosci.A na Twoje cieknie mi slinka!Chyba zaraz... Czytaj całość »
Uwielbiam paczki!Jak przyjezdzam do Polski to zjadam ich niebotyczne ilosci.A na Twoje cieknie mi slinka!Chyba zaraz tez usmaze:)
Pozdrowienia.Ciesze sie.ze powrocilas ze swoimi przepisami!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg maki
  • 10dkg drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 1 cale jajko
  • 1/2 litra mleka ciepłego
  • 2 lyzki masła (roztopić)
  • kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
  • sol do smaku
  • dżem , cukier puder do posypania lub lukier
Składniki