Pączki z czekoladą

Pączki z czekoladą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Pączki z czekoladą to świetna propozycja na Tłusty Czwartek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • czekolada mleczna,
  • olej do głębokiego oleju.

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Następnie odrywamy kawałki ciasta (mniej więcej wielkości większej mandarynki). Spłaszczamy wykładamy kostkę czekolady, zlepiamy i tworzymy kulkę.


    Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

    W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy pączki z obu ston na złoty kolor na średnim ogniu.

    Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

DoktorGosia 13 lipca
Czy można zamówić dostawę do kawki?:)
KulinarnaChwila 14 lipca
Pączki to ja zawsze, poproszę kilka ;)?
Składniki
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • czekolada mleczna,
  • olej do głębokiego oleju.
Składniki