Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
U nas karnawałowych słodkości ciąg dalszy;)....

Składniki

  • 1 kg maki,
  • 10 dkg drożdży,
  • 10 dkg cukru,
  • 10 dkg margaryny,
  • 7 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • olejek rumowy,
  • olej do smażenia,
  • róża na nadzienie,
  • sól,
  • cukier puder do posypania,

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy mleko, resztę mleka, sól, olejek rumowy,utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnia dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy różą. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać partyczkiem.... smacznego....

Komentarze do przepisu (4)

ggosienka68 30 stycznia 2014
Ile pączków wychodzi z podanej porcji ciasta? pozdrawiam.
Jasienka1 30 stycznia 2014
Dodalam Wasze paczusie do ksiazki, w najblizszym czasie zrobie.
aniolywkuchni 30 stycznia 2014
nam wyszlo ok 25 ale bardzo duzych:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg maki,
  • 10 dkg drożdży,
  • 10 dkg cukru,
  • 10 dkg margaryny,
  • 7 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • olejek rumowy,
  • olej do smażenia,
  • róża na nadzienie,
  • sól,
  • cukier puder do posypania,
Składniki