Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie pączki, które idealnie nadają się jako deser do niedzielnej kawki.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ucieraj tak długo aż nabiorą konsystencji wodnistej. Drożdże zalej 1/4 szklanki letniego mleka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce utrzyj cukier razem z żółtkami. Ciągle miksując wlej letnie masło a następnie roztopione masło. Dodaj przesianą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięcie ciasto wyrób jeszcze raz. Podziel je na kawałki o wadze około 80 g. Z każdego kawałka uformuj rulon, i posmaruj brzegi białkiem. Zwiń końce ciasta w spiralę. Odstaw na bok i przykryj ręcznikiem. Ciasto powinno wyrastać jeszcze z 30 minut.
W rondlu rozgrzej smalec do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 2 świderki smażąc po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone świderki przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj chwilę aż ciasto pozbędzie się nadmiaru tłuszczu.
Polewa: Cukier puder wymieszaj razem z wodą i posmaruj świderki z wierzchu lukrem i obsyp kokosem.