Pączki serowe, czyli oponki

Pączki serowe, czyli oponki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Czas zacząć karnawał, a że do zabawy potrzebna jest energia, to trzeba przekąsić coś kalorycznego, więc może oponkę??? Jest to sprawdzony maminy przepis . Z podanej porcji wychodzi ok.50 sztuk

Składniki

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta)
  • mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki.

  2. Do zimnego oleju dodać spirytus i dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

gogusia 10 stycznia 2014
ładne i smaczne :)
Jasienka1 10 stycznia 2014
Kiedys takie robilam. Dziekuje za przypomnienie.
Konto usunięte 10 stycznia 2014
Pycha !!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta)
  • mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania
Składniki