Pączki serowe

Pączki serowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pączki serowe z chudego białego sera mielonego w kostce, na proszku do pieczenia, smażone na oleju i posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 250g białego chudego sera mielonego
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 125g margaryny/masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wódki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 0,5-0,7l olejucukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli. Dodać ser, jajko i rozdrobnioną margarynę/masło. Zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na kilka części. Każdą część uformować w wałeczek jak na kopytka i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozgrzać olej. Włożyć pączki. smażyć je kilka minut na małym ogniu. Pączki będą się same obracały. Wyłożyć na ręcznik papierowy, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Składniki
  • 250g białego chudego sera mielonego
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 125g margaryny/masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wódki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 0,5-0,7l olejucukier puder do oprószenia
Składniki