Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki oblane lukrem i czekoladą"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4974
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4974
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Składniki
Żółtka rozcieram z drożdżami. Razem podgrzewam mleko, olej, margarynę i cukier waniliowy. Do mąki z solą dodaję podgrzane i drożdże z żółtkami.
Wyrabiam ciasto, odstawiam, by wyrosło. Gdy podwoi objętość, rozwałkowuję na grubsze placki. Szklanką wycinam kółka, kładę na nie marmoladę, zlepiam pączki. Zostawiam, by wyrosły.
W głębokim garnku na rozgrzanym tłuszczu piekę pączki z obu stron na złoto. Wyjmuję je na bibułę.
Lukier: Cukier puder wsypuję do miseczki. Jedną dużą łyżkę zagotowanej wody mieszam z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wlewam do cukru pudru. Mieszam, aż powstanie płynny lukier.
Polewa: Do miski wbijam jajko, dodaję cukier i kakao, miksuję. Margarynę rozpuszczam w rondlu, gorącą dolewam do zmiksowanej masy, miksuję. Pączki pokrywam lukrem i polewą, posypuję skórką.Źródło: Kobieta i życie