Pączki na mące krupczatce

Pączki na mące krupczatce
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne pączki z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki zrobione na samych żółtkach, z olejem zamiast masła. Nadziałam je przed smażeniem marmoladą różaną i posypałam cukrem pudrem po usmażeniu.

Składniki

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki krupczatki
  • 0,5szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada różana do nadziewania
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • 3 żółtka

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki tortowej. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie rozmieszałam składniki na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby zaczął rosnąć. Resztę mąki tortowej i mąkę krupczatkę wsypałam do miski. Zółtka utarłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodałam ją do mąki. Dodałam jeszcze olej, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Można to zrobić rękami lub mikserem z hakami. Wyrabianie powinno trwać kilka minut. Ciasto powinno ładnie odklejać się od ścianek miski.
    Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Na każdym krążku ciasta nakładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam brzegi ciasta tworząc okrągłego pączka. Uformowane pączki odkładałam na stolnicę i pozostawiłam je na ok. 20-25min. do napuszenia/podrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzałam ok. 1 litr oleju. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je z obu stron, po czym wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtaczałam w cukrze pudrze.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 lutego
Pyszotka:)
:-)
Składniki
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki krupczatki
  • 0,5szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada różana do nadziewania
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • 3 żółtka
Składniki