Pączki na krupczatce

Przepis dnia 2018-02-08
Pączki na krupczatce
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków

Składniki

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl+3 łyżki mąki krupczatki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 - 7 żółtek
  • 50 g drożdży
  • ok. 50-60 ml oleju
  • szczypta soli
  • ok. 25 ml spirytusu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • marmolada do nadziewania
  • smalec do smażenia
  • kieliszek spirytusu - do roztapianego tłuszczu

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wymieszane mąki; zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania olej - powstanie puszysta masa, którą dajemy do miski do miski z mąką i zaczynem. Dodajemy sól, resztę mleka i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania spirytus i ekstrakt. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.

  3. Smalec topimy w rondlu dodając spirytus i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 05 lutego 2018
Pyszne pączuchy, mniami :D

Chyba chcesz wszystkie patelnie i garnki wygrać xD
Obserwator 07 lutego 2018
Poezja. Ja dzisiaj męczyłem się z pączkami weneckimi. Muszę przyznać nie jestem w tym dobry. Wizualnie takie... Czytaj całość »
Poezja. Ja dzisiaj męczyłem się z pączkami weneckimi. Muszę przyznać nie jestem w tym dobry. Wizualnie takie sobie, technikę muszę poznać lepiej, ale smak niczego sobie.
olamak 08 lutego 2018
Myślicie, że zamiast mąki tortowej mogę użyć mąki pszennej np. Szymanowskiej Uniwersalnej z Polskich Mlynow?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl+3 łyżki mąki krupczatki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 - 7 żółtek
  • 50 g drożdży
  • ok. 50-60 ml oleju
  • szczypta soli
  • ok. 25 ml spirytusu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • marmolada do nadziewania
  • smalec do smażenia
  • kieliszek spirytusu - do roztapianego tłuszczu
Składniki