Pączki malinowe

Pączki malinowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariwanna
cudownie smakują z tym malinowym kremem w środku, a ciasto jest jak zawsze lekuchne i niesamowicie puszyste.

Składniki

  • 650g mąki
  • 25g drożdży
  • 60g cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 80g śmietany 18%
  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • malinowy curd do nadziewania

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać (nie może być gorące). Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, zalać pół szklanki mleka, wsypać łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrastania na ok 15 minut. Zaczyn powinien wyrosnąć na całą szklankę.
    Jajka, żółtka, cukier, pozostałe mleko, śmietanę, spirytus i ziarenka wanilii roztrzepać, wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Ciasto na początku będzie się kleiło, ale z czasem (po ok 15 minutach) zacznie odstawać od miski. Do ciasta wlewać w 3 turach roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając. Gdy masło wmiesza się w ciasto, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie.

  2. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości jajka, formować okrągłe pączki, układać na wysmarowanej olejem blasze, przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut.
    W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do 170stC. Na olej wykładać pączki wyrośniętą stroną, smażyć ok 1,5 minuty na małym ogniu, odwrócić i smażyć jeszcze ok minuty (czas smażenia zależy od wielkości pączków).
    Usmażone pączki wyjąć, położyć na papierowym ręczniku, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Gdy nieco przestygną, nadziać kremem za pomocą szprycy z długą końcówką-rurką.
    Oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 11 stycznia 2018
Ale mi narobiłaś ochoty na takiego malinowego pączusia!!!!!
Halina212 15 stycznia 2018
Dobry przepis tylko brak ile dodac masla ?
mariwanna 15 stycznia 2018
Dziękuje, rzeczywiście, gdzieś mi umknęło;) już poprawiłam.
50 gramów
Składniki
  • 650g mąki
  • 25g drożdży
  • 60g cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 80g śmietany 18%
  • 250ml mleka
  • 50g masła
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • malinowy curd do nadziewania
Składniki