Pączki kwiatki

Pączki kwiatki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Zamiast tradycyjnych pączków urocze kwiatuszki :)

Składniki

  • 50-60 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru + łyżka do drożdży
  • 50 g drożdży
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • niecała szklanka piwa np. cytrynowego (użyłam bezalkoholowego)
  • łyżka wódki
  • 40 g masła
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada, masa krówkowa do nadzienia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę (najpierw 0,5 kg), dodajemy jajka, masło, piwo, podrośnięte drożdże, wódkę. Zarabiamy gładkie ciasto, dodajemy resztę mąki jeśli ciasto lepi się do rąk. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy, szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego krążka przykładamy zakrętkę od wody (użyłam pełnej butelki z wodą) i przyciskamy

    Nacinamy 7 lub 8 razy, przyciskamy palcami robiąc w ten sposób płatki. Kwiatki odstawiamy na chwilę do napuszenia.

  3. Tłuszcz nagrzewamy, delikatnie przekładamy nasze kwiatki np. za pomocą łopatki i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Środki kwiatków wypełniamy marmoladą i masą krówkową. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

flexie 27 stycznia
Cudne:)
Paninadeser 28 stycznia
Dziękuję :)
Składniki
  • 50-60 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru + łyżka do drożdży
  • 50 g drożdży
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • niecała szklanka piwa np. cytrynowego (użyłam bezalkoholowego)
  • łyżka wódki
  • 40 g masła
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada, masa krówkowa do nadzienia
  • cukier puder do posypania
Składniki