Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis, który często występuje pod nazwą - oponek, ale u mnie w domu zawsze na takie pączki mówiło się krążki francuskie, dlatego tak je właśnie przedstawiam. I dlaczego dziś, gdy do Tłustego Czwartku tak daleko? No właśnie, tak daleko, że co będziemy czekać, usmażmy je sobie już dziś :-)
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Składniki
Masło z jajkami i cukrami ucieramy w mikserze na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dosypujemy szklankę mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce i następnie stopniowo dodajemy do miksującej się masy. Następnie dodajemy pół szklanki mąki i jeszcze chwilę miksujemy. Zmiksowaną masę przerzucamy na mocno omączony blat i zagniatamy. ciasto się bardzo klei na początku, więc podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawamy kółka, kieliszkiem dziurki. Ścinki wraz ze środkami ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 krążków. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym, oprószamy cukrem pudrem i smacznego :-)