Pączki jabłkowe

Pączki jabłkowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • cukier waniliowy bio
  • 2 łyżki cukru
  • marmolada jabłkowa
  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder
  • sól

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę wymieszałem ze szczyptą soli ,posiekałem z miękkim masłem pokrojonym na plasterki. Drożdże roztarłem z cukrem waniliowym ,cukrem ,a gdy rozpłynęły się wymieszałem ze śmietaną i żółtkami. Dodałem do mąki posiekanej z masłem. Ciasto zagniotłem. Następnie rozwałkowałem na grubość ok. 1 cm ,pokroiłem na kwadraty. Na środek każdego ułożyłem konfiturę ,zlepiłem formując kulkę. Olej rozgrzałem ,włożyłem pączki i smażyłem na rumiano. Osączyłem i posypałem cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (9)

figg 26 lutego 2014
Wyglądają smakowicie:-))
zlytygrysek 26 lutego 2014
Ciekawe te Twoje Paczusie :)D
Ewaaa 26 lutego 2014
pouvait manger joyeusement avec Vous
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • cukier waniliowy bio
  • 2 łyżki cukru
  • marmolada jabłkowa
  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder
  • sól
Składniki