Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Szybkie i smaczne, mogą doskonale zastąpić (lub uzupełnić) tradycyjne pączki np. w tłusty czwartek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.

  2. Do przestudzonej masy dodaję - miksując - po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10x10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę.

  3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 04 lutego 2013
w mojej okolicy mówimy na nie gniazdka :)
landryna8215 04 lutego 2013
U mnie "pączki wiedeńskie"zresztą jak zwał,tak zwał,najważniejsze,aby były pyyyyszne!
limetka 06 lutego 2013
Zdjęcie śliczne...ale już gdzieś takie widziałam :(((
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki