Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciasta parzonego, z lukrem cytrynowym. Moje ulubione.
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8417
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 128
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6937
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8417
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 128
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6937
Składniki
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 8cm i posmarować lekko olejem.
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, masło ma się całkowicie rozpuścić. Garnek zdjąć z palnika i energicznie mieszając (drewnianą łyżką) wsypać od razu całą mąkę. Garnek postawić na małym ogniu i gotować przez chwilę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym jajku.
Olej rozgrzać w garnku do 175 stopni (sprawdzić termometrem lub rączką drewnianej łyżki - jeśli wokół rączki robią się pęcherzyki, tzn. że temperatura jest w sam raz).
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto tworząc kółka.
Kółka (razem z papierem) wkładać do garnka, papierem do góry. Gdy papier odejdzie od ciasta, wyjąć go, a pączki smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręczniku papierowym.
Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i sokiem cytrynowym. Powstałym lukrem posmarować pączki. Smacznego :)