Pączki drożdżowe smażone

Pączki drożdżowe smażone
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Czy też tak uważacie jak ja że pączki to nie tylko w tłusty czwartek ? Przyjaciółka Ela miała ochotę na moje pączusie więc wczoraj wieczorem szybko przygotowałam ciasto i nakleiłam pączusiów ze swojskim dżemem malinowym

Składniki

  • 4,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 litr oleju,
  • 1 mały słoik dżemu swojskiego malinowego

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać 3,5 szklanki mąki w środku zrobić dołek i wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, po boku mąki wsypać cukier. Drożdże zalać 6 łyżkami ciepłego mleka a po bokach mąki wbić całe jajka oraz wlać resztę ciepłego mleka. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować a w międzyczasie rozpuścić margarynę i ją ostudzić

  2. Jak już margaryna ostygła a ciasto mamy wyrobione po widocznej pracy drożdży wtedy wlać margarynę i wyrabiać tak długo aż margaryna wchłonie w ciasto, w czasie wyrabiania wsypać ostatnią czyli czwartą szklankę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą pulchną kulę zawsze wyrabiam ręcznie ponieważ muszę czuć wyrabiane ciasto

  3. Z przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek, rozpłaszczyć go w dłoni a następnie nakładać solidną łyżeczkę dowolnego dżemu ( ja dałam swojski malinowy lekko kwaskowaty ). Dokładnie skleić aby dżem nie wyciekał i ułożyć na papierze do pieczenia obsypanym mąką sklejoną częścią ku papierowi. tak przygotowane wszystkie pączki pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

  4. Gdy jest już widoczny wzrost pączków, do dowolnego garnka lecz najlepszy jest o średnicy 19 cm i głębokości 8 cm przelać litr oleju i go rozgrzać. Wtedy na rozgrzany wkładać po 4 lecz najlepiej po trzy pączki ponieważ w czasie smażenia jeszcze rosną, i na małym gazie zmniejszonym smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe usmażone przekładać na talerz z ręcznikiem papierowym a następnie na przygotowany talerz ( pączki dzięki dodanemu octowi nie wchłaniają dużo tłuszczu )

  5. Usmażone przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi polukrować a nawet można przygotować polewę czekoladową. Pączki wyszły cudownie miękkie i smaczne a za sprawą dodanej margaryny do ciasta z wierzchu są chrupiące, ze swojskim kwaskowatym dżemem malinowym smakują wyśmienicie nie są za słodkie takie w sam raz

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 października
pyszotka:)
agnes72 20 października
Dziękuję serdecznie
Składniki
  • 4,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%,
  • 1 łyżka octu 10 %,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 litr oleju,
  • 1 mały słoik dżemu swojskiego malinowego
Składniki