Pączki drożdżowe łyżką kładzione

Pączki drożdżowe łyżką kładzione
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś jest Dzień Mamy więc postanowiłam dzieciom usmażyć parę szybkich pączków no w miarę szybkich ponieważ to drożdżowe. Nie wiem czy wy to widzicie ? wytężcie wyobraźnię, czy między pączkami widzicie małego biednego żuczka ? ja widzę i to bardzo dokładnie no chyba że mnie wzrok myli ale raczej nie. Polecam te pączusie są z wierzchu bardzo chrupiące zaś w środku mięciutkie jak puch.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko gęsie lub 2 kurze,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 szklanka mleka.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, ocet oraz wbić całe jajko w środku mąki zrobić rowek wsypać drożdże, na drożdże wsypać odrobinę cukru i mąki i zalać ciepłą wodą delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować.

  2. Gdy już jest widoczna praca drożdży gołym okiem wlać mleko ( można lekko podgrzać ) i całość za pomocą łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wymieszane ciasto postawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość do garnka wlać 1,5 litra oleju ( zależne jest to od garnka w jakim będziemy smażyć ), olej rozgrzać. Następnie łyżkę moczyć w gorącej wodzie nabierać dowolnej wielkości ciasto.

  4. Na rozgrzany olej nakładać porcję ciasta ( nie za dużo ponieważ w czasie smażenia pączki rosną ). Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano ( nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ będą pić dużo oleju ).

  5. Po usmażeniu pączki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby ociekły z wyciąganego tłuszczu, można obsypać cukrem pudrem. Takie pączusie nadają się dla dzieci i rodziny.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 maja
Szybko,smacznie i prosto :)
agnes72 27 maja
Dziękuję serdecznie
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko gęsie lub 2 kurze,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 szklanka mleka.
Składniki