Pączki bez mleka

Pączki bez mleka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tweety_28
Idealne przy diecie bezmlecznej, nie różnią się smakiem od tradycyjnych pączków.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml wody
  • 6 zółtek plus 1 jajko
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • cukier wanilinowy
  • kieliszek rumu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia (najlepszy będzie smalec)
  • marmolada

Przygotowanie

  1. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 10 dag mąki i pół szklanki wody. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Utrzeć jajko oraz żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier wanilinowy, resztę wody, sól i rum. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min.

  2. Uformować w rękach małe kulki, delikatnie przyciskając odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia (u mnie około 20 min).

  3. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręcznikach papierowych.
    Gdy wystygną nadziewam pączki marmoladą używając do tego strzykawki i posypuje cukrem pudrem.

    Ps. Pierwotny przepis pochodzi z www.mojewypieki.com i został zmodyfikowany na potrzeby diety bezmlecznej.

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml wody
  • 6 zółtek plus 1 jajko
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • cukier wanilinowy
  • kieliszek rumu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia (najlepszy będzie smalec)
  • marmolada
Składniki