Pączki bez jajek.

Pączki  bez   jajek.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Z chrupiącą skórką , z nadzieniem lub bez. Jak kto lubi.

Składniki

  • mleko 200 ml.
  • drożdże 1/2 kostki
  • sól szczypta
  • cukier puder 3/4szkl. + do lukru
  • mąka ok. 2 szkl.
  • ciukier łyżka
  • masło 1/2 kostki
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny do lukru

Przygotowanie

  1. Drożdze mieszam z dodatkiem cukru , ciepłego mleka ,soli i łyżki mąki. Odstawiam na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

  2. Masło roztapiam i studzę. Mąkę wsypuję do miski , zostawiając do posypania stolnicy. Dodaję cukier puder ,rozczyn i masło. Zagniatam i przykrywam do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno być dosyć gęste.

  3. Na stopnicę wysypuję odrobinę mąki , wyjmuję ciasto. Wałkuję na grubość ok. 2 cm. Wycinam małym kubkiem krążki , układam na blachę posypaną mąką , aby wyrosły.Przykrywam ściereczką na ok. 1 godz.

  4. Do garnka z gorącym olejem ok.[170 stopni] wkładam delikatnie wyrośnięte krążki i smażę z obu stron.Na początek smażę jednego na próbę.Usmażone wyjmuję na ręcznik papierowy. Część nadziewam dżemem za pomocą szprycy. Pączki lukruję.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 lutego
Super;)
Składniki
  • mleko 200 ml.
  • drożdże 1/2 kostki
  • sól szczypta
  • cukier puder 3/4szkl. + do lukru
  • mąka ok. 2 szkl.
  • ciukier łyżka
  • masło 1/2 kostki
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny do lukru
Składniki