pączki

Przepis dnia 2009-02-19
pączki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lenarafal
pączki

Składniki

  • kg mąki
  • 5 płaskich łyżek drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • wanilia
  • 5 żółtek
  • olej do smażenia
  • marmolada, dżem
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. mleko, drożdże, łyżka cukru- mieszamy i czekamy aż podwoi swą objętość. dodajemy żółtka,mąkę,cukier,wanilię i wyrabiamy na jednolitą masę, po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy,wykrawamy szklanką, nakładamy dżem i lepimy pączki, gdy wyrosną smażymy je na oleju,na złoty kolor. można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

joannakulig 04 lipca 2008
5 łyżek drożdży świeżych czy suchych?
papka1983 19 lutego 2009
dzisiaj robiłam,wyszły super
koper99 05 lutego 2010
dziekuje ci bardzo tyle roboty na marne ,nie napisałas o tym masle ,przepis okropny ,uważajcie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kg mąki
  • 5 płaskich łyżek drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • wanilia
  • 5 żółtek
  • olej do smażenia
  • marmolada, dżem
  • cukier puder do posypania
Składniki