Pączki

Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kamila19851
Przepis na klasyczne pączki z nadzieniem. Można również usmażyć maleńkie pączusie bez nadzienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn: drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i szczyptę cukru. Wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Do rozczynu dodać resztę mąki, żółtka, cukier, mleko. Zagnieść. Dodać spirytus i miękkie masło. Dokładnie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około godzinę.

  3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieść. Odrywać po kawałki ciasta, robić kulkę i spłaszczać na placuszek. Na środku układać odrobinę marmolady. Skleić i uformować kulkę. Układać na blacie wysypanym mąką. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

  4. Zagrzać olej. Oznaką tego, że olej jest dobrze rozgrzany jest to, że ciasto od razu wypływa na powierzchnię. Smażyć pączki na małym ogniu pod przykryciem. Najpierw z jednej, następnie z drugiej strony. Po wystygnięciu, posypujemy pączki cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

amaz 04 listopada 2012
Kamila a co z tymi jajkami? Kiedy?
kamila19851 04 listopada 2012
Amaz- dziękuję za zwrócenie uwagi. W punkcie drugim nie zauważyłam i ścięło mi początek. Zaraz to zedytuję.
Tosca 04 listopada 2012
Jakby jeszcze te pączki były na smalcu, to byłby ideał... Moja mama takie robiła!
Składniki
Składniki