Pączki

Pączki
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: karolinka90
Długo pozostają świeże i nie są opite tłuszczem.

Składniki

  • Mąka DIAMANT typ 405, 700 g
  • marmolada- nadzienie, 1 opakowanie
  • olej, 2 litry
  • sól, 1 łyżeczka mała
  • mleko, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 50 g
  • margaryna PALMA roztopiona, 100 g
  • drożdże świeże, 25 g
  • jajka małe, 4 sztuki
  • alkohol min. 40%, 1-2 łyżki
  • cukier puder - dekoracja, 1 opakowanie
  • cukier, pół szklanki
  • olejek waniliowy, kilka kropel

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać.

  2. Dodać drożdże ( rozczyn robimy : drożdże + cukier waniliowy+ 5 łyżek mleka)

  3. Dodajemy pozostałe składniki ( mieszamy) ja robię to mikserem z hakami.

  4. Następnie dodajemy roztopioną margarynę i dalej mieszamy.

  5. Ciasto będzie gładkie, posypujemy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,3 h.

  6. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki i je nadziewamy. Wyjdzie nam około 23 sztuki.

  7. Pozostawiamy uformowane pączki na 10 -15 min. do podrośnięcia.

  8. Nagrzewamy frytkownice do 175 stopni C. No i smażymy. ( do czasu aż nabiorą jasnego brązowego koloru)

  9. Dekorujemy czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem . LUKIER: 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody + 5 kropel soku z cytryny.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 24 lutego 2011
przepis na czasie, do wykorzystania na następny czwartek!
Martus88 02 marca 2011
Chętnie skorzystam i wypróbuję :)
Ciocia_Klocia 03 marca 2011
wszystko dobrze, ale po co ta margaryna? przeciez jest maslo !
Margaryna to trucizna!
Składniki
  • Mąka DIAMANT typ 405, 700 g
  • marmolada- nadzienie, 1 opakowanie
  • olej, 2 litry
  • sól, 1 łyżeczka mała
  • mleko, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 50 g
  • margaryna PALMA roztopiona, 100 g
  • drożdże świeże, 25 g
  • jajka małe, 4 sztuki
  • alkohol min. 40%, 1-2 łyżki
  • cukier puder - dekoracja, 1 opakowanie
  • cukier, pół szklanki
  • olejek waniliowy, kilka kropel
Składniki