Pączki

Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Miałem straszną ochotę na pączki. Ale nie wystarczyło mi pójść po nie do sklepu. Koniecznie chciałem zrobić je sam. I tak pierwsze moje pierwsze pączki wyszły całkiem nieźle. Przepis na prawdę godny polecenia!

Składniki

Przygotowanie

  1. 200g mąki wymieszać z połową ciepłego mleka, drożdżami i łyżką cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Żółtka i jajko utrzeć w dużym naczyniu z resztą cukru. Dodać przesianą mąkę, sok z cytryny, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrabiać ręcznie aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Potem dodać masło i chwilę wyrobić.

  3. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

  4. Zagnieść. Odrywać łyżką porcje ciasta i formować w ręce krążki. Kłaść na nich po pół łyżeczki nadzienia i zlepiać, pozostawić na co najmniej pół godziny w ciepłym miejscu. Ewentualnie rozwałkować ciasto na grubość niewiele ponad jednego centymetra, wykrawać szklanką i pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Smażyć w tłuszczu rozgrzanym do około 170 stopni. "Puste" pączki nadziać konfiturą. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

  6. [przepis z mojewypieki.blox.pl]

Komentarze do przepisu (25)

trele-morele 08 czerwca 2010
Gratuluje odwagi, ja bym się chyba nie odważyła :) Pozdrawiam!
Hanix1984 08 czerwca 2010
Wyszły ci profesjonalnie. Nawet kreseczkę na środku mają. Barwo!!!! Ja robię z ziemniakami, wtedy są dłużej... Czytaj całość »
Wyszły ci profesjonalnie. Nawet kreseczkę na środku mają. Barwo!!!! Ja robię z ziemniakami, wtedy są dłużej świeże.
oliwia_winna 08 czerwca 2010
dzisiaj to nawet ja skusiałabym się na pączka (zwłaszcza na takiego) :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki