Pączki

Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Amelka77
Pyszne i bez konserwantów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić z 1/2 szkl. cukru, 1/2 l mleka i 70 dkg mąki. Jak zaczyn podwoi objętość dodać resztę mleka, cukier, żółtka, spirytus, sól i mąkę i wyrabiać, aż wszystko się połączy, dodać cały stopiony tłuszcz(45 dkg) i dalej wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i miski-ok. 30 min.

  2. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i czekać, aż sporo wyrośnie-ok. 1-2 godz. Przygotować deskę posypaną mąką, nadzienie-żeby nie było prosto z lodówki.

  3. Nabierać łyżką porcje ciasta, lekko rozciągnąć, nałożyć pół łyżeczki nadzienia i zlepić ciasto, kłaść zlepionym na dół na posypanej desce-i tak, aż do końca. Poczekać aż trochę wyrosną i smażyć. Ja smażę we frytkownicy, w smalcu rozgrzanym do 170 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać wyrośnięte pączki wierzchem na dół i przykryć, smażyć, aż się zrumienią i odwrócić na drugą stronę, nie przykrywać i wyciągnąć, gdy będą miały taki sam kolor jak na wierzchu.

  4. Lukier na ok. 30 sztuk- sok z 1/2 cytryny, szklanka cukru pudru, tak żeby masa była dosyć gęsta-wszystko wymieszać dodać skórkę z pomarańczy i polewać jeszcze ciepłe pączki. Podany przepis jest na ok. 100-110 pączków ale można sobie podzielić na mniej.

  5. Przepisana ilość składników jest n a100-110 pączków, zależy jakich dużych, więc trzeba podzielić ilości, jeśli ktoś chce niej. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Mateusz15 11 lutego 2010
Mmmmm... Idealne na tłusty czwartek!
iwonasz 11 lutego 2010
wow!podziwiam ,jak wyrobić ręcznie ciasto z takiej ilości składników!!a pączusie jak malowane !
annamo 11 lutego 2010
No a co z tym spirytusem?
Masło, margaryna, smalec - to znaczy każdego po 15 dkg, czy tylko jeden rodzaj... Czytaj całość »
No a co z tym spirytusem?
Masło, margaryna, smalec - to znaczy każdego po 15 dkg, czy tylko jeden rodzaj tłuszczu do wyboru?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki