Pączki

Przepis dnia 2010-02-11
Pączki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lumiuz
pączków nigdy dość ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia

  2. Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu

  3. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

  4. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 20-25 kawałków

  5. Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie ;), uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia

  6. Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)

  7. Posypać cukrem pudrem.

  8. Taka wprawka przed tłustym czwartkiem. Następnym razem - podpatrzone w cukierni - zamiast cukru pudru zanurzę je w polewie czekoladowej i posypie kawałkami orzechów ;)

Komentarze do przepisu (11)

moniaw 07 lutego 2010
To jest dobra rzecz ja zamiast serka dodaje sos czosnkowy jest wyśmienita sałatka.
Konto usunięte 07 lutego 2010
Ktoś chyba sobie pomylił przepisy do komentowania ;) a pączuszki Ci piękne jak marzenie wyszły! :)
wiola1100 08 lutego 2010
nigdy jeszcze nie robiłam pączków z pianą z białek ,ciekawa jestem jak takie smakują bo wygladają pysznie... Czytaj całość »
nigdy jeszcze nie robiłam pączków z pianą z białek ,ciekawa jestem jak takie smakują bo wygladają pysznie ,daję do ulubionych
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki