Pączki

Przepis dnia 2010-02-11
Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwonasz
wypróbowany i naprawdę łatwy przepis na pyszne pączki!

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać czubatą łyżką cukru rozetrzeć odstawić.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanil.Mąkę przesiać do masy jajecznej.Podgrzać mleko,część dodać do drożdży zamieszać dodać do żółtek z mąką posolić.wyrabiać ciasto dodając resztę mleka wraz ze spirytusem.Gdy ciasto odchodzi od miski wlać roztopione cieple masło wyrobić ponownie.Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Im ciasto luźniejsze tym delikatniejsze będą pączki.

  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.Rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wykrawać krążki.każdy krążek lekko spłaszczyć i nakładać konfiturę przykryć drugim krążkiem zlepić i odciąć boki szklanką którą się wykrawało aby pączki były równe.Pączki odstawić do ponownego wyrośnięcia.

  3. Smalec rozgrzać w szerokim rondlu.tłuszcz jest nagrzany do właściwej temperatury gdy wrzucimy kawałek ciasta i się zarumieni.Kłaść na tłuszcz po kilka pączków gdy zrumienią się z jednej strony odwracać.Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy do osączenia.Posypać pudrem.

  4. Wypróbowałam wiele przepisów na pączki i w końcu zostałam przy tym właśnie.Polecam z czystym sumieniem najważniejsze jest poświęcić się trochę i dobrze wyrobić ciasto.

  5. A z pozostałych białek polecam zrobić " budapeszt" z mojego przepisu :)

Komentarze do przepisu (14)

MadzLenka 03 lutego 2010
doo ulubionych !!!;))
kobra6 03 lutego 2010
Idzie do ulubionych:):):)Pozdrawiam
basiulka 04 lutego 2010
Przepraszam ale ile tych drożdży bo nie ma w składnikach
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki