Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie pączki z marmoladą .
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
Robimy rozczyn :Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże i 4 lub 5 łyżek mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na około 10 minut . W tym czasie rozpuszczamy masło. Jajko ,żółtka i pozostałość cukru ubijamy na pianę około 8-10 minut. Mąkę wsypujemy do większej miski , dodajemy wyrośnięty zaczyn i pianę z masy jajecznej . Wyrabiamy ciasto . Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło , i wyrabiamy na elastyczną masę na koniec dodajemy spirytus . Przykrywamy miskę ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie około godziny .
Wyrośnięte ciastko dzielimy na dwie części . Rozwałkowujemy ciastko i wycinamy większą szklanką kółeczka . Do każdego kółeczka dajemy łyżeczkę marmolady i robimy kulkę . Układamy pączki na desce posypaną mąką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce . Do większej patelni (wok) wlewamy olej , podgrzewamy dodajemy kawałek ziemniaka (wtedy wyrównuje się temperatura oleju i pączki nie będą się przypalać ). Smażymy . Smacznego :)