PĄCZKI

PĄCZKI
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Wykwintne!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru i kubkiem mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Z mąki i dodatków wyrobić ciasto, dodając drożdże i spirytus. Zostawić w ciepłym miejscu do wtrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, formować pączki. Cukiernicy robią tak: z części wyrośniętego,ciasta formująwałeko średnicy ok. 5 cm i krają go na plastry ok. 2 cm grubości. Na każdy kładą porcję marmolady. Następnie zlepiają brzegi ciasta, tworząc kulki, które układa się na stolnicy (obsypanej mąką) w odległości ok. 5 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu (ze spirytusem) pod przykryciem. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem (można wymieszać z wanilią) lub polukrować. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

oliwaa123 11 marca 2009
mozna zastapic czyms spirytus?
gvlba 05 maja 2009
Dziękuje za przepis.Pączki wyszły pyszne.POLECAM WSZYSTKIM
mysz204 18 stycznia 2010
do tluszcu dodac spirytus?? dobrze zrozumialam?? i osobno tez do paczkow??
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki