Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Mleko podgrzać i rozprowadzić w nim drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól, oraz przesianą mąkę. Wyrobić ciasto, dodać roztopione masło, cukier waniliowy i wyrabiać całość, aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 2 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na kółko dać powidła, położyć drugie i zlepić. Zostawić chwilę na stolnicy, aby podrosły. Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po odsączeniu z oleju posypujemy cukrem pudrem.