Mleko podgrzać i rozprowadzić w nim drożdże z łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól, oraz przesianą mąkę.
Wyrobić ciasto, dodać roztopione masło, cukier waniliowy i wyrabiać całość, aż tłuszcz się wchłonie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 2 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na kółko dać powidła, położyć drugie i zlepić. Zostawić chwilę na stolnicy, aby podrosły.
Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po odsączeniu z oleju posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (1)
Dziś na wszystko można sobie pozwolić, gorzej będzie jutro xD