PĄCZKI

PĄCZKI
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: misiawixoxo
Cudownie puszyste, po brzegi wypełnione powidłami...

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • powidła śliwkowe
  • skórka pomarańczy
  • cukier puder/lukier

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z rozczynem drożdży.
    Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta.

  2. Pączki nadziać powidłami.
    Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 minut)
    Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 08 lutego 2018
Ależ to zdjęcie zachęca!!!!Pączki uwielbiam a Twoje wyglądają nieziemsko:)
Nevermore 08 lutego 2018
Jak one mają tyle nadzienia, to ja nie mam więcej pytań ;)
Pychotka :D
misiawixoxo 12 lutego 2018
Bardzo mi miło! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • powidła śliwkowe
  • skórka pomarańczy
  • cukier puder/lukier
Składniki