Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20672
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, a z białek ze szczyptą soli ubij pianę. Połącz jajka z zaczynem. Mąkę przesiej i powoli dodawaj do masy. Wyrób sprężyste ciasto.
Dodaj masło, oliwę, spirytus i zapach rumowy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Odrywaj kawałki ciasta wielkości jajka, delikatnie rozpłaszczaj i układaj na środku pół łyżeczki ulubionej konfitury, zalepiaj i formuj lekko spłaszczone kulki.
Smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Żeby olej się nie przypalał, dodaj do niego plaster surowego ziemniaka.
Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Czas przygotowania: 90 minut 285 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień