pączki

pączki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bomba885
Łatwe i zawsze się udają .

Składniki

  • •3 szklanki mąki (50 dag) •7 dag drożdży •2 łyżki cukru (3 dag) •2 jajka •1 szklanka mleka (1/4 litra) •1/2 kostki masła lub mar

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by rozczyn urósł. Masło lub margarynę stopić. W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz rozczyn. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu wlewać margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać do momentu wchłonęcia tłuszczu. Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimną wodą. Odczekać 1/2 godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją obiętość, rozwałkować je na grubość 2cm. Wycinać kółka. Układać na nich nadzienie, przykrywać pustymi kółkami i starannie zlepiać. Pączki układać na deseczce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim rondelku, wkładać pączki i smażyć pod przykryciem, a po odwróceniu - bez przykrycia. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać. Usmażone pączki ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Składniki
  • •3 szklanki mąki (50 dag) •7 dag drożdży •2 łyżki cukru (3 dag) •2 jajka •1 szklanka mleka (1/4 litra) •1/2 kostki masła lub mar
Składniki