Pączki.

Pączki.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Tradycyjne pączki nadziane marmoladą wieloowocową.

Składniki

  • ciasto drożdżowe: pół kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia (ja daję po połowie olej rzepakowy i smalec)
  • lukier z soku z cytryny i cukru pudru
  • marmolada wieloowocowa

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy jajka, olej, sól, spirytus lub ocet, oraz mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na mniejsze kawałki tak gdzieś po 50 g każdy. Formujemy zgrabne kule, u mnie jakieś trochę krzywawe. Zostawiamy na stolnicy by podrosły przykrywamy ściereczką. W wysokim rondlu podgrzewamy olej, wkładamy partiami nasze pączki, pieczemy na złoty kolor z obu stron, sprawdzamy patyczkiem czy są dopieczone. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Do szprycy przekładamy marmoladę i dłuższą końcówką napełniamy ciepłe pączki. Każdego pączka polewamy lukrem zrobionym z soku z cytryny oraz cukru pudru, możemy udekorować skórką pomarańczową. Z tej porcji wyszło 19 średnich pączków.

    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (2)

Futka 05 lutego 2016
Cudne pączusie :)
gogusia 06 lutego 2016
dziękuję Kasiu :)

Składniki
  • ciasto drożdżowe: pół kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia (ja daję po połowie olej rzepakowy i smalec)
  • lukier z soku z cytryny i cukru pudru
  • marmolada wieloowocowa
Składniki