Pączki

Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pączki – lekkie, puszyste, wypełnione truskawkową konfiturą, ozdobione lukrem i skórką pomarańczową. Wymagają trochę pracy, ale na prawdę warto!

Składniki

  • 500ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 1kg mąki pszennej
  • olej
  • 50g drożdży
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 40ml spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100g masła

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od sporządzenia rozczynu: do 5 łyżek ciepłego mleka dodaję 2 łyżeczki cukru i wkruszam drożdże. Dobrze mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Oddzielam żółtka od białek i tak w misce mam 6 żółtek i 1 całe jajko. Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję rozczyn, jajka, spirytus, sól, cukier, cukier wanilinowy i resztę mleka. Ciasto wyrabiam hakiem robota na wolnych obrotach. Pod sam koniec dodaję rozpuszczone, ale przestudzone masło i dalej wyrabiam. Następnie miskę przykrywam ściereczką i pozostawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam i rozwałkowuję na grubość mniej więcej 1 cm. Kieliszkiem wycinam krążki i przenoszę je na papier do pieczenia. Pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.

  4. W garnku rozgrzewam olej – powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Smażę pączki z obu stron. Przy ich odwracaniu pomagam sobie patyczkami do szaszłyków. Wyjmuję pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  5. Strzykawką z długą, wąską tylką nadziewam pączki konfiturą. Następnie polewam je lukrem i ozdabiam kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

kstr54 23 stycznia 2015
Smakowicie wygladaja i pieknie podany przepis
dodusia222 23 stycznia 2015
Aniu twoje pączki wyglądają wyśmienicie,a pewnie smakują jeszcze lepiej!!!!!
Jagoda50 23 stycznia 2015
Alez apetyczne te Twoje pączki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • 1kg mąki pszennej
  • olej
  • 50g drożdży
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 40ml spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100g masła
Składniki