Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ozorek w galarecie"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 116
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5102
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32716
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 360
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 116
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5102
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32716
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 360
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 284
Składniki
czas ok. 130 min; porcja – 290 kcal, cena 3,70 zł
Obierz cebulę i marchew. Ozorek umyj, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby mięso było zakryte. Dodaj cebulę, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 1-1,5 godziny. 10 min przed końcem gotowania włóż do garnka marchew.
Wyjmij z bulionu cebulę i przyprawy, miękką marchew oraz ozorek. Ozorek natychmiast schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plastry. Marchewkę posiekaj, z plasterków powykrawaj dekoracyjne kwiatki.
Z garnka odlej szklankę bulionu, poczekaj, aż wystygnie. Dodaj żelatynę, odstaw na 10 minut, aby nasiąkła. Następnie, stale mieszając podgrzewaj bulion, aż żelatyna się rozpuści.
Odlej kolejne trzy szklanki bulionu, przecedź go i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Dopraw solą i pieprzem, ostudź. Na półmisku ułóż plastry ozorka, marchewkę oraz gałązki kopru. Zalej tężejącą galaretą. Ozdób ziarenkami granatu, a przed podaniem kleksami ze śmietany.Źródło: Świat kobiety