Owsiany snickers bez pieczenia

Owsiany snickers bez pieczenia
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej

Składniki

  • spód: 120 g daktyli
  • 90 g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego
  • 50 g orzeszków zmielonych
  • masa: 200 g płatków owsianych
  • 3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)
  • 7 łyżek słodzika/cukru
  • parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy
  • polewa: 80 g daktyli
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki mleka
  • +dodatki na wierzch

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy około godziny, aby zmiękły. Następnie odsączamy z wody.

  2. masa:
    Gotujemy mleko/wodę i wsypujemy płatki, słodzik oraz wanilię. Gotujemy, aby płatki wsiąkły cały płyn. Najlepiej jeszcze ciepłe blendujemy na gładszą masę i odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

  3. spód:
    Wszystkie składniki łączymy (daktyle pamiętajcie odlać z wody) i blendujemy na gładszą masę. Spód formy (20 cm) wykładamy papierem, boki lekko natłuszczamy i przyklejami paski papieru (wtedy mamy pewność, że ciasto nie przyklei się do formy). Wylepiamy spód i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  4. masa:
    Ostudzoną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy ponownie do lodówki.

  5. polewa:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy masło orzechowe i daktyle. Wszystko blendujemy i polewamy tym nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy polewa lekko stężeję dekorujemy ją wedle uznania.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 24 kwietnia
Pychotka, uwielbiam takie ciacha :)
Składniki
  • spód: 120 g daktyli
  • 90 g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego
  • 50 g orzeszków zmielonych
  • masa: 200 g płatków owsianych
  • 3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)
  • 7 łyżek słodzika/cukru
  • parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy
  • polewa: 80 g daktyli
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki mleka
  • +dodatki na wierzch
Składniki