Owsiane muffinki

Owsiane muffinki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Pyszne muffinki z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, jabłkiem i cynamonem. Treściwe, świetne na drugie śniadanie.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 duże łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • jabłko
  • lukier: sok z cytryny plus cukier puder

Przygotowanie

  1. Przepis na około 10 muffinek
    Mąkę, proszek, płatki owsiane, siemię lniane, cynamon - wszystko połączyć i wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mleko, olej, jajko, miód. Składniki mokre przelać do składników suchych, wymieszać łyżką.

  2. Jabłko umyć, pokroić w drobną kosteczkę.
    Silikonowe foremki do muffinek delikatnie posmarować olejem. Do foremek włożyć ciasto, do każdej foremki włożyć 2-3 kosteczki jabłka.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 25 minut.

  3. Muffinki można polać lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru, dodatkowo posypałam startą gorzką czekoladą z orzechami. Muffinki są bardzo treściwe. Pychota!!

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 27 sierpnia 2019
Bardzo lubię takie przepisy
catha 27 sierpnia 2019
Ja też :) a jak jeszcze można przemycić w słodkości jakieś płatki czy siemię dzieciakom to już extra;)
SprytnaChochla 27 sierpnia 2019
To zapraszam do mojego przpisu na ciacho z jabkłami i otrębami. Wszyscy w domu się zajadali, choć samych... Czytaj całość »
To zapraszam do mojego przpisu na ciacho z jabkłami i otrębami. Wszyscy w domu się zajadali, choć samych otrębów nie tkną :P

https://smaker.pl/przepis-ciasto-z-otrebami-jablkami-i-bakaliami-bez-cukru,166595,sprytnachochla.html
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 duże łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • jabłko
  • lukier: sok z cytryny plus cukier puder
Składniki