Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowy sorbet"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 126
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5353
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6552
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 126
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1197
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5353
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6552
Składniki
Maliny przebierz. Jeśli poza sezonem będziesz używać mrożonych owoców, musisz je lekko rozmrozić. Porzeczki opłucz, osusz na sicie, pozbaw szypułek (kilka gałązek odłóż).
Do rondla wsyp cukier i wlej sok jabłkowy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij naczynie z ognia, odstaw do ostudzenia.
Limonkę lub cytrynę wyszoruj starannie, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Przygotowane maliny oraz porzeczki wsyp do kubka miksera. Dodaj sok i skórkę z cytrusa. Wlej sok jabłkowy, zmiksuj całość na gładką masę. Przetrzyj ją przez sitko.
Masę przełóż do pudełka, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Co pewien czas wyjmuj i mieszaj widelcem. Gotowy sorbet rozłóż do szklanek. Ozdób jagodami oraz odłożonymi gałązkami porzeczek.
czas ok. 40 min; porcja – 120 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety