Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowe eklerki"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł
Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem, odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do mleka. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku gotujemy po 125 ml mleka i wody z masłem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę stopniowo dodajemy do płynu, ucierając na jednolitą masę.
Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 8 eklerek. Pieczemy 20–25 minut w 200oC.
Do budyniu dodajemy śmietanę, miksujemy. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół. Wypełniamy je kremem budyniowym, układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciasta. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wartość odżywcza sztuki 260 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 32 gŹródło: Rewia