Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Owocowa terrina"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Składniki
Podłużną formę (tzw. keksówkę) wyłóż folią spożywczą. Jogurt (tłusty) wymieszaj razem z miodem, gęstą śmietaną (wybierz tłustą) oraz zmielonymi migdałami. Dodaj skórkę oraz sok ze sparzonej i starannie wyszorowanej cytryny.
Przygotuj owoce. Świeże oczyść, mrożone rozmroź, konserwowe osącz z zalewy. Większe sztuki pokrój w plasterki lub w kostkę. Ciastka włóż do woreczka, zawiąż i pokrusz za pomocą wałka do ciasta.
Na spód wyłożonej folią formy wylej część masy jogurtowej Rozłóż warstwę ciastek i owoców, przykryj kolejną częścią jogurtu. Postępuj tak do wyczerpania składników. Na wierzchu musi się znaleźć masa jogurtowa. Wyrównaj ją, przykryj folią. Terrinę schładzaj 12 godzin.
Czas ok. 30 min; porcja – 370 kcal, cena 2,30 zł.Źródło: Świat kobiety