Owocowa Pizza

Owocowa Pizza
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KasiaK2021
Owocowa pizza, czemu nie można i taką zrobić. Dzieci zadowolone, dorośli również i wszyscy szczęśliwi a o to najbardziej chodzi w jedzeniu, ma nam sprawiać radość. Praktycznie możemy ją zrobić na śniadanko jak również podać do kawy, gdy odwiedzą nas goście. Wygląda prześlicznie, a równocześnie nie zawiera glutenu oraz cukru białego. Także jest to zarazem zdrowsza wersja deseru i śniadanka.

Składniki

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ¼ szklanki skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 1 jajko (można dać zamiast jajka dodatkowo 3 łyżki oleju kokosowego)
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 100 g jogurtu waniliowego
  • Po 1/4 szklanki: malin, jeżyn, truskawe, borówek
  • 1 kiwi
  • 1 nektarynka

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsypujemy suche produkty i mieszamy.

  2. Następnie dokładamy wszystkie mokre i możemy wymieszać wszystko łyżką. Na końcu wystarczy delikatnie zagnieść ręką, aby skleić ciasto.

  3. Rozkładamy ciasto na pergaminie jak tartę. Ciasto jest kruche, ale z łatwością da się je skleić i uformować placek. Pieczemy go 15 minut w temperaturze 180 C.

  4. Gdy spód nam całkiem ostygnie smarujemy go jogurtem i układamy na nim owoce.

Składniki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ¼ szklanki skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 1 jajko (można dać zamiast jajka dodatkowo 3 łyżki oleju kokosowego)
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 100 g jogurtu waniliowego
  • Po 1/4 szklanki: malin, jeżyn, truskawe, borówek
  • 1 kiwi
  • 1 nektarynka
Składniki