Owocowa Góra

Owocowa Góra
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sezon owocowy w pełni, więc trzeba korzystać :) Pyszne ciasto z nutką cytrynową i mnóstwem owoców :)

Składniki

  • 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach)
  • 200 g masła
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 15 dag marmolady porzeczkowej (akurat miałam aroniową w domu, więc taką wykorzystałam)

Przygotowanie

  1. Owoce myję i odsączam na sitku.
    Masło ucieram z cukrem, solą i skórką z cytryny na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku cały czas ucierając.
    Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Ciasto dokładnie ucieram, aż masa będzie jednolita.
    Tortownicę (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na papierze rozkładam równomiernie owoce, a następnie na owocach rozsmarowuję ciasto. Powierzchnię wyrównuję.
    Wstawiam ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę 55 minut.
    Przestygnięte już ciasto obracam na talerz i ściągam papier.
    W rondelku podgrzewam marmoladę i smaruję nią owoce. Ciasto pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (27)

fafiatko 12 lipca 2019
Cudowne!
kucharka-amatorka 13 lipca 2019
Apetyczne!
bryssska 13 lipca 2019
Świetne ciasto ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach)
  • 200 g masła
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 15 dag marmolady porzeczkowej (akurat miałam aroniową w domu, więc taką wykorzystałam)
Składniki