Owocowa babka

Owocowa babka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wilgotne , aromatyczne ciasto, każdy poprosi o drugi kawałek.

Składniki

  • Jaja kurze - 3 szt.
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masło - 200 g
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda - 1 łyżeczka
  • Maliny - 30 dag
  • Pomarańcza - 1 szt.

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Z pomarańczy wycisnąć sok. Maliny umyć. Masło ucierać z cukrem dodając po 1 jajku, następnie dodać jogurt i dalej ucierać. Dodawać stopniowo produkty sypkie , dalej ucierać , następnie sok z pomarańczy , wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę przygotowanego ciasto , ułożyć połowę malin, przykryć drugą połową , ułożyć resztę malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut lub suchego patyczka.

  3. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Składniki
  • Jaja kurze - 3 szt.
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masło - 200 g
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda - 1 łyżeczka
  • Maliny - 30 dag
  • Pomarańcza - 1 szt.
Składniki