Owoce pod pierzynką

Owoce pod pierzynką
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ania21K
w sam raz na upalne popołudnie:)

Składniki

  • ser mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi z Piątnicy), 250g
  • galaretka owocowa np. wiśniowa, 1 opak.
  • owoce (do wyboru: winogrona, brzoskwinie, banany, jabłka, kiwi), 250g
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • woda, 1,5 szklanki

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, w zależności od ich rodzaju usuń pestki, gniazda nasienne i ewentualnie podziel na mniejsze kawałki.

  2. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę. Dokładnie wymieszaj.

  3. Do przestudzonej galaretki dołóż ser mascarpone, sok z cytryny, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj lub zmiksuj tak, by nie było grudek.

  4. Do pucharków nałóż owoce (zostaw trochę na później do dekoracji) i zalej je stygnącą masą. Pucharki schłódź w lodówce.

  5. Deser udekoruj pozostałymi owocami, ewentualnie również bitą śmietaną.

  6. SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Mateusz15 28 lutego 2010
Fajny przepis. Idealny do wiśni
Składniki
  • ser mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi z Piątnicy), 250g
  • galaretka owocowa np. wiśniowa, 1 opak.
  • owoce (do wyboru: winogrona, brzoskwinie, banany, jabłka, kiwi), 250g
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • woda, 1,5 szklanki
Składniki