Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Owoce pod kruszonką, czyli crumble jabłkowo-brzoskwiniowe"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 1,20 zł
Kruszonka: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier kryształ, płatki owsiane naturalne, np. górskie, oraz masło. Mieszamy , a potem rozcieramy je palcami, formując kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
Jabłka, najlepiej o winnym smaku, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Wrzucamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na jabłka wysypujemy umyte, pokrojone na części brzoskwinie.
Całość posypujemy kruszonką, którą lekko dociskamy do owoców. Na 25-30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180oC. Zapiekankę podajemy na gorąco, na przykład z lodami, lub na zimno, posypaną cukrem pudrem.
Wartość odżywcza jednej porcji 151 kcal Białko 3,4 g/Tłuszcz 5,6 g/Węglowodany 22 gŹródło: Rewia