Otrębowe muffinki

Otrębowe muffinki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszne muffinki sporządzone zgodnie z zasadami diety doktora Dukana, smakują wszystkim, nie tylko osobom na diecie! :)

Składniki

  • 4 łyżki otrąb przennych
  • 8 łyżek otrąb owsianych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki chudego serka wiejskiego
  • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 5 tabletek słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao

Przygotowanie

  1. Otręby owsiane, jeśli są grube, mielimy na drobny puch. Dodajemy otręby pszenne, serek wiejski i jogurt. Rozbijamy jajka, rozdzielając białka od żółtek. Żółtka dodajemy do otrąb. Rozgniatamy tabletki słodzika i dodajemy do masy otrębowej. Można użyć słodzika przeznaczonego do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy

  2. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do masy, delikatnie mieszając. Odkładamy część przygotowanego ciasta do drugiego naczynia i dodajemy do niego kakao, delikatnie mieszając.

  3. Nakładamy ciasto do foremek na muffinki- wypełniamy foremki do 3/4 wysokości. Najpierw nakładamy ciasto bez kakao, a następnie małą łyżeczką dokładamy do każdej muffinki odrobinę kakaowego ciasta.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy muffinki około 30 minut, aż ładnie się zrumienią. Z tak przygotowanego ciasta wychodzą ok. 24 muffinki. Osoby, które stosują dietę Dukana, mogą zjeść 6 takich muffinek na dzień. Smacznego! :)

  5. Uwaga! Ze względu na brak dodatku tłuszczu muffinki ciężko odchodzą od papierków. Ale myślę, że to nie problem, gdyż smakują wyśmienicie! :)

Komentarze do przepisu (8)

kuchcik 14 sierpnia 2010
o ja je niedawno robiłam są rewelacyjne.. :]
Goblinek 15 sierpnia 2010
Warto się skusić ;)
Zuzak 20 listopada 2010
Pycha !!!!!!!!!!!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 łyżki otrąb przennych
  • 8 łyżek otrąb owsianych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki chudego serka wiejskiego
  • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 5 tabletek słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
Składniki