Ostatnie śliwkowe w tym roku

Ostatnie śliwkowe w tym roku
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: ewka16
Ciasto ze śliwkami, szybkie, ucierane i pyszne ! Szkoda, że w tym sezonie pewnie ostatnie z świeżych owoców.

Składniki

  • margaryna do pieczenia, kostka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok 1 kg śkiwek (węgierek)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Śliwki opłukać, osuszyć, rozkroić na połówki, wyjąć pestki.
    Przygotować blachę prostokątną (ja 37x25 cm), ja smaruję troszkę margaryną i obsypuję tartą bułką.
    Włączyć piekarnik.

    Margarynę, utrzeć z cukrem, potem cały czas ucierając kolejno dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto będzie dosyć gęste.

    Ubić pianę z białek. Wymieszać delikatnie z ciastem. Całość wyłożyć na blachę.Śliwki poukładać po wierzchu.

    Piec ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C.

    Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 23 października 2019
Proste,pyszne i zawsze się udaje.Czego chcieć więcej:)))
kuchmariola63 24 października 2019
Pyszne :)
ewka16 25 października 2019
prawda, często najprostsze jest najsmaczniejsze :)
Składniki
  • margaryna do pieczenia, kostka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok 1 kg śkiwek (węgierek)
  • cukier puder do posypania
Składniki